Infolinia: 22 290 21 31
0

Batony toffee z orzechami pekan

Słodkości z grilla są niecodziennym pomysłem, ale coraz bardziej zyskują na popularności. Są oryginalne i smaczne. Spróbuj batonów z orzechami pekan!

Ilość porcji: 6
Metoda grillowania:
 pośrednia
Czas przyrządzania: ok 60 minut
Czas grillowania: 25-30 minut
Przydatne akcesoria: kamień do pieczenia, patelnia ze stali nierdzewnej

Składniki na siekankę toffee:

  • 30 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki na ciasto toffee:

  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jaja kurze
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g gładkiego masła orzechowego
  • 100 g niesolonych orzechów pekan
  • 50 g cukru pudru do przybrania

Przygotowanie siekanki toffee:

  1. Wrzuć wszystkie składniki na patelnię i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Pozwól gotować się miksturze ok 6 minut, cały czas mieszając, do czasu uzyskania złocisto-brązowego koloru mieszanki.
  3. Przelej mieszankę do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Kiedy przygotowany w ten sposób blok toffee wystygnie, posiekaj go na kawałeczki.

Przygotowanie batoników:

  1. Wymieszaj na jednolitą masę brązowy cukier, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło orzechowe.
  2. Dodaj do masy posiekane orzechy pekan oraz siekankę z toffee.
  3. Wylej mieszankę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej grill do temperatury 240-250°C.
  5. Ułóż na środku rusztu kamień do pieczenia, a na kamieniu postaw formę z ciastem. Piecz 25-30 minut.
  6. Ugrillowane ciasto postaw do wychłodzenia. Następnie pokrój na batony.
  7. Posyp batoniki cukrem pudrem. Smacznego!

See also

other posts in category Recipes

Przepis na grillowane żeberka

Kurczak grillowany na stojaku

Kurczak tandoori

Figi z grilla po hiszpańsku

This site uses cookies.