Infolinia: 22 290 21 31
0

Grillowane steki wołowe z niebieskim sosem

4 porcje

Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przygotowywania:
ok. 20 minut
Czasz grillowania:
ok. 6-7 minut

Składniki:

  • 100 g masła miękkiego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g sera pleśniowego, typu gorgonzola, roquefort
  • 2 łyżki szałwii świeżej drobno posiekanej
  • 1 kg rumsztyku pokrojonego na steki
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj masło razem z czosnkiem, serem oraz szałwią. Uformuj rulonik, włóż go w papier pergaminowy i wstaw do lodówki. Będzie to nasz sos w formie talarków
  2. Steki posmaruj oliwą, posyp pieprzem i grilluj metodą bezpośrednią, na grillu węglowym. Grilluj steki w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Po 3-4 minuty z każdej strony dla steków średnio wysmażonych.
  3. Kiedy mięso jest już gotowe, na talerzu przygotuj niebieskie talarki i świeżą sałatę i natychmiast podawaj.

See also

other posts in category Recipes

Grzyby portobello z pesto pietruszkowym i kozim serem

Kurczak tandoori

Steki ze skorupką z kawy i chili

Kurczak grillowany na stojaku

This site uses cookies.