Infolinia: 22 290 21 31
0

Węgiel czy brykiet?

Trzaskające iskry

Mimo coraz większej popularności grilli gazowych, wciąż wielu ludzi nie wyobraża sobie pieczenia na tradycyjnym grillu węglowym. Przyrządzanie jedzenia nad żarem wpisane jest już w naszą kulturę, a cały proces grillowania jest niczym wieloetapowy rytuał. Uwielbiamy unoszący się nad paleniskiem zapach, sypiące się i trzaskające iskry oraz skwierczący tłuszcz skapujący na żar.

Aby maksymalnie zwiększyć przyjemność ze spożywania potraw z grilla powinniśmy od początku do końca zadbać o wszystkie szczegóły. Jedną z najistotniejszych kwestii jest paliwo, którego używamy przy grillowaniu – może być to drewno, węgiel lub brykiet.

Dlaczego nie grillować na drewnie

Z całą pewnością drzewo jest najszlachetniejszym paliwem używanym w kuchni. Nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu i roznosi cudowną woń po całej okolicy. Dlaczego więc kawałki drewna nie nadają się do grillowania? Ogniowi z drzewa towarzyszy dużo dymu i należy odczekać ok godzinę, aż dymienie minie i pojawi się żar o wystarczająco dużej temperaturze. Wysoka temperatura niestety nie utrzymuje się długo wymuszając regularne dokładanie nowych polan do grilla. Drewno nadaje się więc najlepiej do wędzenia. 

Węgiel drzewny

To nic innego jak wypalone wstępnie twarde drewno. Wypala się je w mielarzach bez dostępu powietrza. Węgiel drzewny jest bardziej komfortowy w użyciu niż drewno, spala się niemal bez płomieni, a żar ma wyższą temperaturę niż żar z drewna. Zazwyczaj wystarczy ok 10-15 minut aby węgiel uzyskał wysoką temperaturę idealną do grillowania. Niestety temperatura spada w czasie krótszym niż 30 minut, co wiąże się z koniecznością dokładania nowych kawałków węgla drzewnego.

A może jednak brykiet z węgla drzewnego?

Najbardziej wydajnym paliwem do grilla będzie jednak brykiet z węgla drzewnego. Powstaje po sprasowaniu kawałków węgla drzewnego pod naciskiem wielu ton, a jako spoiwa używa się przeważnie żywicy, skrobi ziemniaczanej lub klejów syntetycznych. Brykiet z węgla drzewnego rozpala się nieco dłużej od węgla, ale również dłużej się pali i lepiej utrzymuje wysoką temperaturę przez dłuższy czas. Jeśli brykiet jest pochodzenia naturalnego nie uświadczymy obfitego i uciążliwego dymienia.

Brykiet firmy Weber pali się aż 4 godziny co jest bardzo długim czasem nawet jak na brykiet. Temperatura żaru jest stała i obniża się bardzo powoli, a jedną porcję brykietu można rozpalać i używać więcej niż raz. Dzięki takim wynikom możemy grillować całe kawałki mięsa jak pieczeń czy gęś oraz nie potrzebujemy dokładać nowych brykietów podczas grillowania.

Przede wszystkim jakość.

Bez względu na to, jaki rodzaj paliwa wybierzemy, pamiętajmy aby zwrócić uwagę na jego jakość. Węgiel powinien być w dużych kawałkach ponieważ drobny miał wypali się szybko, a żar nie uzyska wysokiej temperatury. Brykiet powinien być zrobiony z węgla drzewnego, a użyte spoiwo musi być pochodzenia naturalnego – najlepiej żywiczne lub ze skrobi ziemniaczanej. Niestety brykiety często są robione z odpadów poprodukcyjnych, a spoiwem jest syntetyczny klej, który mocno dymi i jest toksyczny.

Należy pamiętać, że ważna jest również konstrukcja używanego grilla. Grille kuliste zapewniają lepsze krążenie temperatury, a pokrywy zapobiegają wychładzaniu i uciekaniu aromatów. Dobrze również, żeby grill był zaopatrzony w wyloty powietrza, dzięki czemu będziemy mieli większą kontrolę nad żarem i płomieniami.

See also

other posts in category Tips

Pielęgnacja grilla

Butla gazowa NANO

Dlaczego Weber?

This site uses cookies.