Infolinia: +48 789 155 778

Grillowane galette z kurczaka po tajsku

4 porcje

Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przyrządzania: ok. 10 minut przygotowanie
Czas grillowania: ok. 3 minut z każdej strony

Składniki:

  • 750 g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
  • 1 cebula czerwona, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki imbiru tartego
  • 1 trawa cytrynowa, biała część, drobno pokrojona
  • 2 łyżki sosu chili, łagodnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 łyżki świeżej kolendry posiekanej
  • 4 liście kafiru, posiekane
  • 1 limonka, pokrojona na ćwiartki
  • Sos chili

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszaj razem, aż uzyskasz gęste ciasto. Uformuj z niego 12 placuszków, płaskich i okrągłych i grilluj je z każdej strony ok. 3 min na grillu gazowym, metodą grillowania bezpośrednią. Przed grillowaniem możesz delikatnie natłuścić grill olejem za pomocą pędzla.

Od razu podawaj z ćwiarteczkami limonki i sosem chili.

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Figi po hiszpańsku z grilla

Figi z grilla po hiszpańsku

Grillowane krewetki królewskie i black tiger

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

Owsiane ciasteczka z grilla

Ta strona wykorzystuje pliki cookies