Infolinia: +48 789 155 778

Steki ze skorupką z kawy i chili

Ilość porcji: 4
Metoda grillowania: bezpośrednia w wysokiej temperaturze (230-290°C)
Czas przyrządzania: 10 minut
Czas grillowania: 6-8 minut
Przydatne akcesoria: krata do steków, termometr do steków

Składniki:

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, prażonego
  • 2 łyżki mocno palonej kawy albo ziaren espresso
  • 1 łyżka chili ancho w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 steki rib eye, każdy ok 200g, grubość 2,5 cm
    oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

1. Kmin rzymski z ziarnami kawy drobno zemleć w młynku do przypraw, następnie przesypać do miseczki i zmieszać z pozostałymi składnikami mieszanki.

2. Steki posmarować cienko oliwą i natrzeć mieszanką przyprawową. Przykryć folią i przed grillowaniem odstawić na 20-30 minut, żeby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze.

3. Ruszt grilla oczyścić szczotką, steki grillować metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie, aż osiągną pożądany stopień wypieczenia. Raz odwrócić. Gdy pojawią się płomienie, grillować metodą pośrednią w wysokiej temperaturze. Upieczone steki zdjąć z grilla i odłożyć na 3-5 min. Podawać na ciepło.

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Wietnamskie popsy z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych

Wietnamskie popsy z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych

Grillowane galette z kurczaka po tajsku

Figi po hiszpańsku z grilla

Figi z grilla po hiszpańsku

Przepis na marynowane steki z grilla

Ta strona wykorzystuje pliki cookies